I. világháború

 • Manfried Rauchensteiner: Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása

  "Az első világháború kirobbanásának, I. Ferenc József császár ebben játszott szerepének, a soknemzetiségű Monarchia erre adott válaszainak s e közel 600 évig ...

  “Az első világháború kirobbanásának, I. Ferenc József császár ebben játszott szerepének, a soknemzetiségű Monarchia erre adott válaszainak s e közel 600 évig fennálló birodalom széthullásának története máig nem veszített drámaiságából. Ugyanakkor számos összefüggés csak mostanra vált világossá. A kötetben szó esik a politikai és háborús gondolkodás közti különbségről csakúgy, mint a Német Birodalommal kötött szövetségről, a szükségállapotról és a háborús hétköznapokról. A kiváló osztrák történész által megírt könyv az első világháború közép-európai enciklopédiája.
  Manfried Rauchensteiner a Bécsi Egyetem (Universität Wien) osztrák történelem tanszékének professzora, 2005-ig pedig a bécsi Hadtörténeti Múzeum (Heeresgeschichtlichen Museum) igazgatója volt.

  14.400 Ft 11.518 Ft -20 %
 • Kas Géza: Hadi napló – Gróf Széchényi Viktor – (1914-1915, 1917-1918)

  Gróf Széchényi Viktor I. világháborús hadi naplója lábjegyzetekkel.

  Gróf Széchényi Viktor I. világháborús hadi naplója lábjegyzetekkel.

  3.980 Ft 3.183 Ft -20 %
 • Tomsics Emőke: Háborúképek

  "Az Érdekes Ujság 1915-ben harctéri fotópályázatot hirdetett, amelyen javarészt amatőr fotográfusok vettek részt. Az óriási sikerre való tekintettel további 4 pályázatot inditottak, ...

  “Az Érdekes Ujság 1915-ben harctéri fotópályázatot hirdetett, amelyen javarészt amatőr fotográfusok vettek részt. Az óriási sikerre való tekintettel további 4 pályázatot inditottak, s a legjobb képekből összesen 120 képből álló 10 mappát jelentettek meg. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában őrzött mappákat és a harctéren készült amatőr fényképeket mutatja be ez a kötet.

  3.990 Ft 3.192 Ft -20 %
 • Alexander Watson: Acélgyűrű – Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia az első világháborúban 1914-1918

  Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia a gyors és kedvező végkimenetel reményével vágott bele az első világháborúba, ám várakozásukban hamar csalódniuk kellett. A ...

  Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia a gyors és kedvező végkimenetel reményével vágott bele az első világháborúba, ám várakozásukban hamar csalódniuk kellett. A hadba lépő Nagy-Britannia lezárta a feléjük vezető tengeri útvonalakat. A központi hatalmakat elvágták a hadianyag- és élelmiszer-szállítmányoktól, csapataikat legyőzték a lényegesen jobban felfegyverzett szövetségesek. Németország és a Monarchia fogva maradt a szövetségesek egyre összébb szoruló acélgyűrűjében.
  Alexander Watson lenyűgöző munkája szokatlan módon a központi hatalmak szemszögéből ábrázolja a Nagy Háborút, mely szétforgácsolta a társadalmakat, lerombolta az államokat, és a szenvedés, faji gyűlölködés és erőszak rettenetes örökségét hagyta Kelet-Európára. Az Acélgyűrű az első világháború átfogó újraértékelése, gördülékeny, eleven stílusával felbecsülhetetlen értékű olvasmány.

  “A történész rendkívüli tehetségére vall, ha jól ismert narratíváknak új értelmezési lehetőséget kínál. Az Acélgyűrű szerzője meggyőzően birtokolja e képességet. Könyve páratlanul értékes művel gazdagítja a korszakról szóló történeti irodalmat.”
  The Wall Street Journal

  Alexander Watson (1979) brit történész, a Londoni Egyetem tanára. Fő kutatási területe Nagy-Britannia és a központi hatalmak az első világháborúban. Elmélyülten tanulmányozza a nemzeti identitás, a kisebbségi integráció és a harckészség kérdését a német és az osztrák-magyar monarchia-beli hadseregben szolgálatot teljesítő lengyel egységeknél 1914 és 1918 között. Az Acélgyűrűt, mely a második könyve, a The Sunday Times 2014-ben az Év történelemkönyvének választotta.

  7.990 Ft 6.391 Ft -20 %
 • DR. SALLAY GERGELY: A Nagy Háború öröksége

  Ez a kötet a Hadtörténeti Múzeum leggazdagabb gyűjteményi anyagába, az első világháború írásos, képi és tárgyi emlékeibe enged különleges bepillantást - magyar ...

  Ez a kötet a Hadtörténeti Múzeum leggazdagabb gyűjteményi anyagába, az első világháború írásos, képi és tárgyi emlékeibe enged különleges bepillantást – magyar szemszögből. Az 1914-1918 között dúló világháború centenáriumára elkészített állandó kiállítás válogatott műtárgyainak bemutatásával az intézmény munkatársai a háború különféle aspektusaival ismertetik meg az olvasót. A könyv lapjain megelevenedik a harctér és a hátország, felvillannak a háború legjelentősebb mozzanatai, és megjelennek az öt háborús esztendő főszereplői: ismert és kevésbé ismert vagy éppen elfeledett hősök, katonák és civilek, férfiak és nők.
  A száz évvel ezelőtt történtek ebben a könyvben minden esetben egy-egy tárgyban, dokumentumban vagy képben öltenek testet: mesélnek a fegyverek, egyenruhák, személyes tárgyak, egyedi és tömegcikkek, kézzel írt és nyomtatott sorok, művészeti alkotások.

  9.600 Ft 7.679 Ft -20 %
 • CLARK CHRISTOPHER: Alvajárók – Hogyan menetelt háborúba 1914-ben Európa

  A neves cambridge-i történészprofesszor új szemszögből vizsgálja a 20. század első nagy világégését: háborús konfliktusok és részletes eseménytörténet helyett azokra a bonyolult történésekre és ...

  A neves cambridge-i történészprofesszor új szemszögből vizsgálja a 20. század első
  nagy világégését: háborús konfliktusok és részletes eseménytörténet helyett azokra a
  bonyolult történésekre és viszonyokra összpontosít, amelyek a háborút legkevésbé
  sem áhító, döntéshelyzetben lévő politikusokat a brutális összecsapáshoz vezették.
  Az eseményeket lépésről lépésre izgalmas fordulatokban elénk táró elbeszélésből,
  amelynek helyszínei – többek közt Bécs, Berlin, Szentpétervár, London és Belgrád –
  már-már filmszerűen váltakoznak, megtudhatjuk, milyen kölcsönös félreértések,
  akaratlan jelzések és félelemmé erősödő gyanakvások vezettek ahhoz, hogy a meglévő
  feszültségekből világháború robbant ki.
  Az Alvajárókat a The New York Times Book Review 2013-ban az év legjobb 10 könyve
  közé választotta.

  6.900 Ft 5.193 Ft -25 %